Skip to content

5 dolog, amit aratás után érdemes megtenni a gépekkel

  kombajn

  Az arató-cséplőgépek munkája elengedhetetlen a gabonafélék, a bizonyos magnak termesztett szálastakarmányok termései, valamint az olajnövények magjainak betakarításában. Ahhoz, hogy ezek a gépek megfelelően működjenek, mindenképpen érdemes karbantartani és a gép számára legjobb ipari tisztítószereket alkalmazni a tisztításhoz.

  Látható tehát, hogy az aratógépek jó állapotának biztosítására nagy szükség van, hogy megfelelően és megbízhatóan el tudják végezni a feladataikat. A mezőgazdasági munka végeztével ennek érdekében egy olyan lépés következik, ami segít az aratógépek hosszú élettartamának megőrzésében és a következő években is hatékony működésének fenntartásában.

  Ez pedig nem más, mint a gépek aratás utáni  ipari tisztítószerekkel történő megtisztítása. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk öt fontos dolgot, amit érdemes megcsinálni az aratás után a gépeken, hogy hosszú távon is megbízhatóan működjenek. Ezek között tippet adunk az aratás utáni időszakra történő felkészítéshez és a takarítással kapcsolatos kérdésekre egyaránt.

  1. Ellenőrzés és javítás

  Amennyiben az aratás közben valamilyen probléma vagy meghibásodás lépett fel, és megvárható volt vele a betakarítás vége, akkor se halogassa tovább a javítást. Az aratás után pedig mindenképpen érdemes átnézni a gépeket, valamint elvégezni a szükséges karbantartást és a kopó alkatrészek cseréjét.

  Érdemes ellenőrizni többek között az olajszinteket, a folyadékok állapotát különösen figyelve a hideg évszak miatt a fagyálló folyadékot. Ha kevés a hűtőrendszerben a folyadék töltsünk után de még fontosabb a fagyáspont mérése ezt egy Refraktométer segítségével könnyedén ellenőrizheti.

  Utántöltés esetén keresse a Szuper Alu fagyálló termékünket ami -72°C. Fontos még a Szélvédőmosó berendezés ellenőrzése. Ez az ellenőrzés sokszor elmarad és a tél végeztével derül fény arra, hogy a Nyári Szélvédő mosófolyadék maradt a tartályba és az kárt tett magában a tartályban vagy a kijuttató motorba. Erre a lépésre is ügyeljünk.

  Ha esetleg valahol túlságosan olajos a felület, és fél, hogy tönkre mennek a gumi alkatrészek, ott érdemes zsírtalanítót, ipari zsíroldót is használni az olajszennyeződés eltávolítására. Így a gépek készen állhatnak a következő szezonra.

  1. Ablaktisztítás

  A szántóföldeken rengeteg por, olykor sár és igen ujjlenyomat keletkezik aratás közben a gépkezelő körül, így nem csoda, ha a gép ablakai porosak lesznek a fülkében pedig a visszajelző monitorok TFT kijelzője a poron kívül még ujjlenyomatos is. Ez nemcsak esztétikai problémákat okoz, hanem nagyban befolyásolja a gépkezelő érzékszerveit munka közben.

  A megfelelő körülmények kialakításának érdekében érdemes kifejezetten erre a célra kifejlesztett Antistatic One Antisztatikus ablaktisztítót használni ami valódi csodaszer a mezőgazdaságban.

  Ez a különleges termék nem csak az ablaktisztítás szupersztárja, hanem kiemelkedően alkalmas a gépekben található kijelzők takarítására, és az ujjlenyomatok hatékony eltávolítására is.

  1. Kárpittisztítás

  A mezőgazdasági munkák a nagy forróságban is ugyanúgy mennek, így nem csoda, ha valaki beleizzad az ülésbe, vagy a folyadékbevitel során véletlenül leönti az üléseket. Ez az innivaló lehet például cukros üdítő, kávé, vagy akármi, de előfordulhatnak ételmaradékok, leejtett darabok, vagy akár a kintről érkező egyéb szennyeződések. Erre a célra érdemes ipari kárpittisztítót használni, hiszen ezzel bármilyen makacs szennyeződés eltávolítható a kárpit anyagából.

  1. Tárolásra való felkészítés

  Fontos, hogy az arató- és cséplőgép Külső és Belső tisztítását végezze el az aratási szezonon kívüli tárolás idejére. Egy alapos tisztítással felfedezhetők a rejtett hibák,törések amit elég felkészítéskor is orvosolni, de sok időt, pénzt, energiát spórol meg ha ezt időben orvosoljuk és nem a következő szezonban munka közben keletkezik a probléma.

  Külső általános tisztításra kifejezetten az Agro Blue vagy Agro Green terméket ajánljuk amit kifejezetten a Mezőgazdaság miatt fejlesztettünk ki. . Amennyiben szükséges, használjon KCD1 Zsíroldót a makacs olajos szennyeződésekre ami a napraforgó és repce betakarítása közben keletkezik. Ezeket a járműveket fedett helyen vagy egy mezőgazdasági gépjárműgarázsban célszerű felpakolva elhelyezni, a gumik deformálódása és az egy helyben állás miatt bekövetkező károk megelőzése érdekében.

  Ez az eljárás segít megelőzni az abroncsok alaktalanodását és a súly miatti nyomás miatt bekövetkező káros hatásokat. Célszerű a gumikat is Gumiápolóval kezelni főleg, ha nincs lehetőség a gépet száraz, jól szellőző helyen tárolni.

  1. Akkumulátor és folyadékrendszer kérdése

  Ha minden szükséges részt megtisztított, és minden karbantartást elvégzett, akkor érdemes átnézni az aratógépben lévő folyadékokat. Ha nem tűri a fagyot az adott folyadék, akkor sajnos előfordulhat, hogy a csövek, vagy a rendszer más elemei megrepedeznek vagy eltörnek. Javasolt ezt inkább leengedni még a fagyok beállta előtt.

  A másik fontos kérdés az akkumulátor, hiszen nem várható el, hogy az aratás kezdetéig használat nélkül is problémamentes maradjon – főleg régebbi akksik esetén. Az aratás után tehát távolítsa el az akkumulátort, és tartsa azt száraz és hűvös helyen. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy tölteni kellene az akkut, úgy érdemes szakemberrel megnézetni, aki helyben fel is tudja tölteni. Ha viszont rendben van az akkumulátor, akkor csak a negatív sarut levéve, de minimum az áramtalanítót használva akár benne is hagyhatja a járműben.

  Konklúzió

  Az aratás utáni teendők elvégzése elengedhetetlen a mezőgazdasági gépek hosszú élettartamának fenntartásában és a gépek hatékony működéséhez. A fent említett öt lépés betartásával és a megfelelő öko tisztítószerekkel nemcsak javítható a gépek állapota, hanem csökkenthető a javítási költség is. Mindemellett fontos szerepet kap a környezet védelme is. Megfelelő körültekintéssel tehát a mezőgazdasági gépek a következő szezonban is megbízhatóan működhetnek majd.