Skip to content

Útépítési szezon kezdete – a siker alapja a gépek karbantartása

  Fontos figyelmet fordítani az úthenger karbantartására

  Az útépítési szezon kezdetével együtt jár a gépek és eszközök intenzív használata is, ami miatt javasolt különös figyelmet fordítani a karbantartásra. A siker alapja nem csupán a hatékony munkavégzésben rejlik, hanem a megfelelő állapotú gépparkban is. Ahhoz, hogy az útépítési projektek zavartalanul haladjanak előre, elengedhetetlenül fontos, hogy minden gép a megfelelő állapotban legyen, és rendszeresen szakszerű karbantartást kapjon.

  Teherautók karbantartása, tisztítása

  Ahhoz, hogy ezek a járművek a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák, és zavartalanul működjenek, rendszeres karbantartásra és alapos tisztításra van szükség. A megfelelő eljárás nem csupán az útépítő járművek élettartamát növeli meg jelentősen, de biztonságosabbá és hatékonyabbá is teszi a munkavégzést.

  Ennek megfelelően javasolt elvégezni az időszakos karbantartási munkálatokat, ellenőrizni a folyadékszinteket és ezek állapotát, valamint a szűrőket.

  Jellemzően az alábbiakra érdemes figyelni:

  • motorolaj
  • szervóolaj
  • fékfolyadék
  • hűtőfolyadék
  • ablakmosó folyadék
  • olajszűrő
  • motor légszűrő
  • utastérlégszűrő
  • esetlegesen benzinszűrő

  A fentiek mellett fontos még a fékrendszer, valamint a futóművek átvizsgálása, illetve az útépítő gép speciális munkavégző elemeinek ellenőrzése és karbantartása is. Ha ugyanis a munkavégzés közben lerepül egy alkatrész, az súlyos balesetet is okozhat, amit a karbantartással meg lehetne előzni.

  Azonban hasonló problémákat, és munkakiesést okozhat például egy megszorult alkatrész is. Ezért javasolt a megfelelő tisztítást is elvégezni, ami nemcsak a működőképességre van jó hatással, hanem a berendezés élettartamának növelésére is. Termékkínálatunkban megtalálható megoldásaink a teherautó sampon, illetve az extra erős gélállagú sampon Green Power egyaránt.

  A jelölőfestékek alkalmazása

  Az útépítés során szintén kiemelten fontos az útburkolati jelek felfestésének tartóssága, hiszen a mindennapos közlekedés számára a jól látható jelek a biztonságot jelentik. A jelölőfestékek, mint például a fehér, a citromsárga és a kék színűek különféle célokra használhatóak. Mindegyik más funkciót tölt be, ami lehet például az általános típusú, tájékoztató jellegű útburkolati jelölés, vagy akár a veszélyes területek láthatóvá tétele.

  Ahhoz, hogy a munkavégzés pontos és hatékony legyen, a festékszóráshoz egy úgynevezett szórószár jelölőfestékhez is tartozik. Ezzel sokkal pontosabb lesz a felfestés. Ezeket a festékeket és a szórószárat is megkaphatja kínálatunkban, a világ egyik legjobb minőségű termékeiként.

  A speciális anyagok eltávolítása

  Az útépítő munkavégzés során alkalmazott gépek szakszerű tisztítása és ellenőrzése főleg a szezon kezdetekor fontos. Ekkor ugyanis még egy nyugodtabb időszakban végezhetőek el az esetlegesen felmerülő karbantartások utáni tisztítások, valamint az előző szezon végén fennmaradt szennyeződések leoldása is. A formaleválasztó, illetve az aszfalt és bitumenoldó megoldásokra azonban nemcsak ekkor, hanem a szezon közben is nagy szükség van.

  Formaleválasztó

  Ezek az anyagok vízzel hígítva, valamint egy speciális kenési megoldással segítik a beton leválasztását az útépítő gép alkatrészeinek a felületéről. Ez a termék megvédi az útépítő gépek, hengerek, keretek, simítók és platók felületeit a beton és a cementfátyol megtapadásától, valamint a nedves beton okozta korróziótól. A formaleválasztók tulajdonképpen a megelőzésben játszanak nagy szerepet, hiszen ez ad egy olyan felületi bevonatot, ami után nem kell kapargatni a megszáradt betondarabokat. Így biztosítható a gépek optimális működése a mozgó alkatrészek esetén, valamint a tisztaság a komplett felületen.

  Aszfalt- és bitumenoldók

  Leggyakrabban az útépítő gépeknél alkalmazzák, de más, betonnal kapcsolatos munkavégző berendezéseknél is hasznos. Míg a formaleválasztó inkább a megelőzésre koncentrál, addig ezek a speciális oldószerek gyorsan és hatékonyan bontják le az aszfalt- és bitumenszennyeződéseket, lehetővé téve a gépek alapos és gyors tisztítását. Emellett óvják a gépek felületét és alkatrészeit a károsodástól, így biztosítva a hosszabb élettartamot és a gépek, valamint a berendezések optimális működését. Itt javasoljuk a VRCF100 használatát, azonban ha egy erősebb oldószerre lenne szüksége, akkor válassza a Hard Concrete Cleanert.

  Az útépítőipari gépek tisztítása és karbantartása nemcsak a gépek élettartamának szempontjából lényeges, hanem a biztonságos munkavégzés és a projektek hatékony lebonyolítása érdekében is. A megfelelő formaleválasztó és aszfalt-, vagy bitumenoldók kiválasztása és alkalmazása biztosítja, hogy a gépek mindig tiszták és működőképesek legyenek, ezzel hozzájárulva az útépítési munkák zavartalan sikerességéhez.

  Amennyiben a cikkben szereplő tisztítószerekre és megoldásokra lenne szüksége, keresse fel honlapunkat, ahol számos különféle terméket kínálunk! Tisztítószereink magas minősége miatt az útépítő gépek tisztítása és karbantartása már nem egy rémálom lesz, hanem egy sokkal egyszerűbb és szakszerűbb folyamat.