Skip to content

Újévi karbantartási checklist gyártó cégeknek

  A szállítóberendezéseken is bőven akad átnéznivaló

  A legtöbb ipari szereplő már jó előre megtervezi a soron következő karbantartásokat és az üzemi leállásokat. Ilyenkor elvégezhetőek nemcsak a hibajavítások, de a berendezések működéséhez szükséges kopóalkatrészek cseréje, valamint az alaposabb tisztítás is.

  A legfontosabb tisztítási munkálatok közé tartozik például a zsír- és koromoldó, a féktisztító, és az alkatrészmosó folyadék alkalmazása. Miért érdemes időt szentelni a karbantartásokra és milyen szereket javasolt ilyenkor használni? Cikkünkből kiderül!

  Miért fontos a karbantartás?

  A gépek hatékony működése és a költségek optimalizálása nem is kérdéses a gyártó cégek esetében, hiszen a termelésben minden sokkal nagyobb méreteket ölt. Egy váratlan leállás nemcsak a termeléskiesés és az ezzel járó veszteségek lehetőségét vetíti előre, hanem az adott berendezés is a leginkább akkor esik ki a folyamatból egy határozatlan időre, amikor a legkevésbé kellene.

  Ahhoz, hogy ezeket a problémákat szakszerűen megelőzzük, fontos előre megtervezni a karbantartásokat és az időszakos átvizsgálásokat. Ezzel kiválaszthatóak a leállásra leginkább alkalmas időszakok, így jelentős összegetek takaríthat meg a cég.

  Emellett a karbantartások segítenek jó állapotban tartani a berendezéseket, így nemcsak az élettartamuk növelhető meg jelentősen, hanem az energiahatékonyságuk is, ami egy évre vetítve látható eredményeket mutathat.

  Felmerülő hibák elhárítása

  A mechanikus rendszerek és gyártógépek esetén előfordulhatnak olyan meghibásodások, amelyek javításra, vagy akár adott alkatrészek cseréjére szorulnak. Habár ezek véletlenszerű események, mégis érdemes lehet átvizsgálni az adott berendezéseket annak érdekében, hogy valamilyen anomália még időben azonosítható és megoldható legyen.

  Ilyenkor számolni kell azzal is, hogy ha bármilyen nem kopóalkatrész cseréjére van szükség, akkor annak beszerzési ideje van. Érdemes tehát minél hamarabb megrendelni az alkatrészt, így elkerülhetőek a karbantartáson kívüli időkben a hosszabb leállások és a termeléskiesés egyaránt.

  Kopóalkatrészek cseréje

  Minden megmunkálógépnek vannak olyan alkatrészei, amit meghatározott időközönként javasolt kicserélni. Ezek a kopóalkatrészek a szerkezet bonyolultságától függően könnyebben, vagy nehezebben hozzáférhetőek, de a cserét ekkor sem érdemes halogatni, hiszen ennek tönkremenetele befolyásolhatja a gyártás folyamatát is. Egy ebből adódó törés vagy kopás pedig sokkal többe kerülhet, mint az időszakos csere. Amennyiben a berendezésben folyadékok is vannak, érdemes megvizsgálni ezek szintjét és állapotát is, valamint elvégezni a tisztítási folyamatokat is a gépen.

  Hidraulikus és pneumatikus rendszerek vizsgálata

  Mivel az ilyen rendszerek hibái komolyabb problémákat is okozhatnak, ezért érdemes a megadott időközönként felülvizsgálni őket. Az ipari berendezések esetén sok helyen találkozhatunk pneumatikus és hidraulikus megoldásokkal, ahol érdemes figyelmet fordítani a tápegységek megfelelőségére, a hidraulikus vezetékek átnézésére és tisztítására, illetve a levegős rendszer csatlakozásainak ellenőrzésére. Emellett javasolt a zsír- és koromoldó használata is.

  Mi minden alkalmazható a tisztításhoz?

  A fenti munkálatokon felül az egyik legfontosabb pont a checklistán a berendezések és a hozzájuk tartozó, csatlakozó egységek és vezetékek tisztítása. Számos szennyeződés és lerakódás komoly problémákat tud okozni a berendezésekben, ha nincs meg az alapos tisztítás.

  Ilyen tönkremenetelek lehetnek például a túlmelegedés, a rendellenes kopás, vagy akár a törés is. Emellett a tisztítás befolyásolhatja a termék minőségét és a gyártás effektivitását is, nem beszélve az energiahatékonyságról. Érdemes tehát időt szánni rá és a célra kifejlesztett zsír- és koromoldókat, féktisztítókat, illetve alkatrészmosó folyadékokat alkalmazni.

  Zsír- és koromoldó alkalmazása

  A lerakódott korom, szennyeződések, a gyártás közben létrejövő vagy a padlóról felverődő kosz és por belerakódhat a zsírozott részekbe, ami miatt a berendezés forgó alkatrészei szorulni kezdhetnek. Ez a jelenség pedig idővel tönkremenetelhez vezethet. Emellett a gépzsír is eljuthat olyan helyekre, ahol sajnos nem tesz jót. Ilyenek például a tömítések. Az ilyen jellegű szennyeződések eltávolításához ajánlott a zsír- és koromoldó alkalmazása.

  Féktisztító használata

  A gyártásban lévő fékek biztosítják a dolgozók és a berendezések biztonságát, emellett az üzemi balesetek megelőzését. Éppen ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani ezek ellenőrzésére és tisztítására egyaránt. A féktisztítók segítenek eltávolítani a fékezésből eredő szennyeződéseket, így javítva a rendszer hatékonyságát és biztonságát.

  Alkatrészmosó folyadék fontossága

  A gépek túlmelegedésének megakadályozásához, a hosszabb élettartam eléréséhez, és az energiahatékonyság fenntartásához javasolt minden gépet tisztán tartani. Az alkatrészek általános tisztításához használható például alkatrészmosó folyadék, ami effektíven segít eltávolítani a szennyeződéseket.

  Kifejezetten az ipari, üzemi berendezésekre keres tisztítószereket? Keresse fel termékkatalógusunkat, és találja meg a legmegfelelőbb tisztítószereket!