Skip to content

Tavaszi felkészülés: mezőgazdasági gépek karbantartása – mire figyeljünk a tavaszi szezon indulása előtt?

  Mezőgazdasági gépek esetén készüljön a szezonra!

  A tavasz beköszöntével a mezőgazdasági termelőknek ismét fontos lépésekre van szükségük a gépeik optimális működésének és hosszabb élettartamának fenntartása érdekében. A mezőgazdasági szezon kezdetére való felkészülés során ugyanis nemcsak a gépek állapotára kell összpontosítaniuk, hanem a biztonságos munkavégzésre, illetve a megfelelő karbantartásokra is nagy hangsúlyt kell fektetniük. Nem történhet meg ugyanis az, hogy a munka kezdetekor meghibásodnak és leállnak a mezőgazdasági gépek.

  A megfelelő karbantartás és ellenőrzés elengedhetetlen például a vetőgépek esetén is, hiszen az egész éves munka egyik fontos alapja vetés és a gépek állapota. A rossz karbantartás miatt 5-10% de akár 22%-os tőszám kiesést is okozhat, ezért kiemelten fontos, hogy a vetőgépek (és más mezőgazdasági gépek is) megfelelő karbantartáson essenek át.

  Korábban, az őszi időszakban már írtunk arról, hogy milyen fontos az aratás utáni karbantartás. Ha viszont akkor elfeledkezett valaki arról, hogy ezt elvégezze, akkor sincs probléma. Léteznek olyan megoldások, amelyek az azóta fennmaradó szennyeződést is hatékonyan képesek eltávolítani. Cikkünkben segítünk megtalálni ezeket a termékeket, hogy biztonságosan el tudja végezni a munkát!

  Miért fontos a biztonság?

  A mezőgazdasági munkák során a gépek állapota és a biztonságossága kiemelt jelentőséggel bír mind a munkavégzés hatékonysága, mind pedig a munkások és környezetük védelme szempontjából. A rosszul megtisztított, elhanyagolt és nem megfelelően karbantartott gépek ugyanis megnövelik a baleseti kockázatokat, és súlyos sérüléseket okozhatnak a dolgozóknak. Az esetleges balesetek elkerülése érdekében lényeges, hogy a tavasz beköszöntével megtörténjen a gépek ellenőrzése, tisztítása, illetve karbantartása.

  1. Féktisztítás a Greentech-Bio féktisztító folyadékkal

  Bármilyen járműről is legyen szó, a fékrendszer tökéletes működése megelőzheti az anyagi károkat és a személyi sérüléseket, így érdemes erre valóban odafigyelni. A fékek ráadásul a téli szezonban berozsdásodhatnak állás közben, főleg ha nem tisztították meg azokat rendesen. A tavaszi szezonban azonban pótolható ez a művelet, és szükség is van erre a biztonság érdekében. A Greentech-Bio féktisztító folyadék segítségével könnyedén megtisztíthatóak ezek az alkatrészek, ezzel növelve a fékezés hatékonyságát és minimalizálva a baleseti kockázatokat.

  Beállítás esetén: Tisztítsa le Greentech Bio Féktisztítóval (gyorsan száradó zsírtalanító) a vetőtárcsákat, majd szerelje be és csatlakoztassa a vetésellenőrző monitort. Ezután ellenőrizze és állítsa be a gépet a megfelelő működés érdekében.

  1. Szuper Zsírtalanító Koncentrátum

  Minden olyan alkatrésznél szivároghat, vagy akár csöpöghet is az olaj, amelynek kenésre van szüksége. Emiatt azonban a felületeken is olajmaradékok, szennyeződések keletkeznek, illetve olyan helyre is lecsöpöghet az olaj, ahol nem kellene ott lennie. Ez nemcsak balesetveszélyes, de az élelmiszerekkel történő munka közben nem is higiénikus. Emellett ha valaki nekitámaszkodik egy olajos felületnek, vagy éppen rálépne, az könnyen megcsúszhat és eleshet. Éppen ezért érdemes gondoskodni a megfelelő zsírtalanításáról is. A Szuper Zsírtalanító Koncentrátummal könnyedén eltávolíthatóak ezek a szennyeződések a traktorokról.

  1. Csavarlazítóval minden megoldható

  Amennyiben a téli leállás előtt nem sikerült megtisztítani a gépeket, úgy előfordulhat, hogy a víz miatt rozsda keletkezik, vagy a víz és a szennyeződések elegye miatt beszorul egy-egy alkatrész. Erre azonban van megoldás, és még a hosszabb állás után is hatékonyan alkalmazható a csavarlazító.

  Ne hanyagolja el a rögtörő hengerek feszítőit és a simítólapokat, illetve a feszítőorsók legyenek könnyen állíthatóak. Ha esetleg szorulnának, akkor az IGOL Reductol8 Csavarlazító hatékonyan segít eltávolítani a rozsdát, megkönnyítve ezzel az állítási folyamatot. Érdemes ellenőrizni a rugók állapotát is, mivel ezek felelnek a megfelelő magágy tömörítéséért. A simítólapok elengedhetetlenek a talaj egyenletes felszínéhez, ezért rendszeres mozgatásuk és átvizsgálásuk is lényeges.

  Ellenőrizze még az orsós kerekek mozgékonyságát és a kapák kopását. Betétes kapák (lándzsás vagy „lúdtalp” kapa) esetén a kopott lándzsákat fordítsa meg, vagy cserélje ki, ha szükséges. Az IGOL Reductol8 csavarlazító használata itt is könnyebbé teszi a szerelést.

  1. Zsírok, kenőolaj és hajtóműolaj

  A gépek és egyéb berendezések megfelelő és hatékony működése, a kopás csökkentése, illetve a gép hosszú élettartamának megőrzése érdekében a zsírok, a kenőolaj és a hajtóműolaj fontos szerepet játszanak. A kínálatunkban megtalálhatóak olyan termékek is, amelyek kiváló minőségben gondoskodnak a gépek optimális kenéséről és hajtóműveinek hatékony működéséről. Emellett a zsírokkal a különféle alkatrészek kenése is egy helyről rendelt termékekkel valósulhat meg, így nem szükséges különféle helyről beszerezni a megfelelő anyagokat.

  A rögtörőknél kétféle zsírt ajánlunk: a Techsol Premium Grease Lithium EP2-t gördülőcsapágyhoz, míg a Techsol Premium Graphite Grease-t a régebbi gépek műanyag perselyes rögtörőhengeréhez. Ezek a zsírok ideálisak csapszegek és forgáspontok kenéséhez.

  A vetőgépek esetén alkalmazza az igénybevételnek megfelelő minőségű zsírt a zsírzópontokon, a Techsol Premium Lithium EP2-t a gördülőcsapágyaknál, a Techsol Premium Graphite Grease-t pedig a csapok, a görgők és  csapszegek kenésénél. A láncoknál használjon Chaine & Driveszálhúzós zsírspray-t, hogy megelőzze a korai elhasználódást vagy a lánc megszorulását.

  1. Alkatrészmosó folyadék

  Az alkatrészek tisztasága elengedhetetlenül fontos a gépek hosszú élettartamának fenntartásához. A szennyeződések ugyanis kopást eredményezhetnek, a forgó alkatrészeknél pedig a kenés munkáját akadályozva beszorulhatnak a gépelemek. A nálunk kapható alkatrészmosó folyadékok hatékonyan eltávolítják a szennyeződéseket, megőrizve az alkatrészek funkcionalitását és meghosszabbítva az élettartamukat.

  A tavaszi felkészülés során ne csak a gépek állapotára, hanem elsősorban a biztonságos munkavégzésre és a karbantartásra is fektessen megfelelő hangsúlyt. A Greentech-Bio és más termékeinkkel biztos lehet abban, hogy gépei hatékonyan és hosszú élettartammal bírnak majd. Válogasson széles körű termékkínálatunkból és rendeljen meg egy helyről minden szükséges tisztítószert és kenőanyagot!