Skip to content

Milyen karbantartásra van szükség az útépítő gépek esetében?

  Az úthengernek is szüksége van karbantartásra

  Az útépítés és karbantartás a mindennapok része, hiszen a kátyúk foltozása, a balesethelyszínek javítása, és az új utak építése kulcsfontosságú. Az ezeket a munkákat elvégző útépítő gépeket azonban a megfelelő módon és az alkalmazáshoz illő anyagokkal karban kell tartani annak érdekében, hogy ne csökkenjen az élettartamuk és növelhető legyen a biztonságosságuk.

  Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen karbantartás esetén milyen termékeket érdemes használni a hatékony és gyors tisztítás és karbantartás érdekében. Érdemes továbbolvasni, ha érdekesek számára a formaleválasztó, a bitumenoldó, a betonimpregnáló, valamint a betonoldó termékek alkalmazási lehetőségei.

  Miért fontos a karbantartás és a tisztítás?

  Ahhoz, hogy egy gép működőképes legyen, mindenképpen javasolt a használat utáni tisztítás és az időszakos karbantartások elvégzése. Emellett ha valami gond adódik, azt érdemes minél hamarabb orvosolni, hiszen egy munkaeszközről van szó.

  Hosszabbá tehető az élettartam

  Az útépítő gépek nagy értékű berendezések, éppen ezért a tisztítás és a karbantartás elengedhetetlen az élettartamuk növeléséhez. A karbantartással a kopóalkatrészek és a működést segítő kenőanyagok és egyéb folyadékok és alkatrészek cseréje vagy javítása időben megtörténhet. Ilyen például a plató és a mozgó alkatrészek kenése, a fékrendszer és a fékfolyadék ellenőrzése, a gumiabroncsok megfelelőségének ellenőrzése és cseréje.

  A tisztítással pedig megakadályozható a rozsdásodás, a problémás helyek eltömődése vagy akár az útépítő jármű mozgásképessége is megőrizhető vele. Hatékony megoldás lehet itt például a betonoldó és a bitumenoldó, amelyek segítségével gyorsabban távolíthatóak el a gépről a szükségtelen anyagok.

  Elsősorban például az úthengerre rakódott cementfátyol és az azt körülvevő keretre tapadt beton, vagy bitumendarabokra érdemes itt gondolni, de a különféle emelőberendezések tisztítása sem elhanyagolandó. Emellett a platóra és a rakodókanálra tapadt útépítő anyagok eltávolításáról sem szabad megfeledkezni.

  Biztonságosabbá válik a berendezés

  A nem megfelelően karbantartott és letisztított gépek veszélyeztethetik az útépítésben dolgozókat, és esetlegesen akár a környezetükben lévő más személyeket is. A gépek meghibásodása vagy a nem teljes körű karbantartás balesetekhez vezethet, hiszen az olajfolyástól kezdve az alkatrészek töréséig és kirepüléséig bármi megtörténhet.

  Az útépítő, aszfaltterítő gépekre rakódott betonréteg vagy betondarabok a berendezés mozgásakor megrepedezhetnek és lepattoghatnak munka közben. A rakodókanalakból és a platókról pedig a szél is lefújhatja a porállagú építőanyagokat, ami a dolgozók szemébe vagy tüdejébe kerülve egészségügyi problémákat okozhatnak.

  Teljesítmény és hatékonyság növelése

  Egy olyan gép, ami a tisztítás hiánya miatt korlátozottan vagy nehézkesen tud mozogni, sokkal több energiát pazarol el, ráadásul lassabban is dolgozik. A jól karbantartott gépek ezzel szemben kevésbé hajlamosak a műszaki meghibásodásra, ami növeli a hatékonyságot és csökkenti a kényszerpihenőket. Ezáltal a projekt határidőben és a költségvetésen belül tartható.

  Hogyan érdemes nekiállni a tisztításnak?

  Sok módszer létezik, azonban egy munkagép esetén fontos szempont a gyors és igazán hatékony megoldások felkutatása. Ezzel ugyanis rengeteg idő, pénz és energia megspórolható, illetve a gépek hatékonysága is jelentősen növelhető.

  Formaleválasztó

  Ezek olyan anyagok, amelyek vízzel hígítva, kenéssel segítik a beton elválasztását a felülettől. A termék megvédi az útépítő gépek, lapátok és platók felületeit a beton és a cementfátyol megtapadásától, valamint a korróziótól. A formaleválasztók megelőző jellegű használata után nem kell más módszerekkel lekaparni a megtapadt betondarabokat.

  Aszfalt-, beton- és bitumenoldó

  Elsősorban az útépítő gépek, eszközök és az emulziószórók tisztítására alkalmazható a bitumenoldószer, de hatásos még az aszfaltkeverők karbantartásához is. A beton- és cementfátyol oldásához pedig kifejezetten a VRCF100 terméket ajánljuk, ami az eszközök, mixerek, pumpák tisztítására lett kifejlesztve. A Hard Concrete Cleanerrel pedig extra erős anyagot kap a beton oldásához.

  Betonimpregnáló

  A betonimpregnálók segítenek megvédeni az ipari beton és térkő felületeket a káros hatásoktól. Az anyag használatával a kezelt részek ellenállóvá válnak a savaknak, lúgoknak, olajnak és víznek egyaránt.

  Honnan szerezheti be a termékeket?

  Az útépítő gépek karbantartása, tisztítása és a megfelelő termékek kiválasztása kulcsfontosságú a gépek hosszú élettartamának és hatékony működésének biztosításához. Válogasson bátran termékkatalógusunkból, ahol célzott hatású megoldásokkal segítjük a karbantartási feladatok elvégzését!