Skip to content

Az ipari autómosás 5+6 lépése

  Járműtisztítás felsőfokon

  Az autómosás az egyik legfontosabb feladat a tehergépkocsiknál, hiszen ezzel megnövelhető a gépjárműpark élettartama. Nem mindegy azonban, hogy milyen szereket alkalmaz, ugyanis az alapos tisztítást meggyorsítja a megfelelő és célzott ipari tisztítószerek használata. Érdemes például külön ablaktisztítót és felnitisztítót is használni a gyors eredmény érdekében, míg a beltéren az ipari kárpittisztító lehet megoldás.

  Gépi tisztítás

  Amennyiben a telephelyen mosó alagút áll rendelkezésre, úgy ismerős lehet a folyamat. De nézzük meg, hogy mit is érdemes itt használni!

  1. Először a magas térfogatáramú fúvókák benedvesítik a karosszériát és ha van, akkor a ponyvát is, ezzel előkészítve a mosószeres tisztításra.
  2. A második lépésben a hatalmas forgó kefék kezdik meg a teherautó tisztítását. A folyamat során alacsony térfogatáramú sugárfúvókák víz és erős gélállagú sampon, vagy akár az erős habzású, aktív előmosó sampon keverékét juttatják a megtisztítandó felületre. A kefék mindeközben megtisztítja a járművet a szennyeződésektől.
  3. A samponos mosás során különféle koncentrátumok is alkalmazhatóak a nehezebben eltávolítható szennyeződésekhez. Ilyenek koncentrátumok például a bogároldó, a ponyvatisztító, felnitisztító ipari zsíroldók és tisztítószerek.
  4. A jármű vizes leöblítése jellemzően már magasnyomású fúvókákkal történik. Ekkor a rendszer tiszta vizet locsol a járműre, így eltávolítva minden szennyeződés, sampon- és koncentrátummaradványt. Így az eredmény fényes és valóban csillogó lesz.
  5. A legtöbb gépi mosóban elérhető a száradást segítő szuper viasz is, ami a jármű tisztításának az utolsó lépése is lehet. Ezzel tovább tiszta maradhat a karosszéria, és könnyebben megszárad az esőzések után is. Így védhető valamelyest a teherautó a korrodációtól is.

  Önkiszolgáló tisztítás

  Milyen ipari tisztítószereket érdemes alkalmazni akkor, ha önkiszolgáló autómosót üzemeltet? Az alábbi folyamatlépésekben megmutatjuk ezt is!

  1. A tehergépjárművet a lándzsán található magas nyomású sugárfúvókával alaposan megvizezi a használó.
  2. Ebben a lépésben egy másik, alacsony nyomású lándzsa segítségével kerül fel az erős gélállagú sampon, vagy akár az erős habzású, aktív előmosó sampon. Ezek az öko tisztítószerek gondoskodnak arról, hogy a karosszérián megtapadt szennyeződések könnyebben eltávolíthatóak legyenek. Érdemes ekkor várni 1-2 percet annak érdekében, hogy az aktív hab kifejthesse a hatását.
  3. A fenti samponos megoldások mellé érdemes különféle koncentrátumokat is alkalmazni a magasabb tisztítási hatásfok elérésének érdekében. Ilyenek lehetnek jellemzően a bogároldó, a felnitisztító, valamint a ponyvatisztító tisztítószerek és zsírtalanítók.
  4. Amennyiben megtörtént a mosás, úgy következhet a tiszta vizes öblítés. Ekkor újból egy magas nyomású lándzsa segítségével távolíthatóak el a sampon és a különféle koncentrátumok. Így a jármű gyönyörűen csillogóvá és tisztává válik.
  5. Amennyiben igény van rá, úgy elérhető a viaszos öblítés is. Ekkor a száradást segítő szuper viasz felvitelével a tehergépjármű egy jó ideig könnyebben megszárad az esőzések után.
  6. Egy utolsó lépésben érdemes körbejárni a járművet, hogy minden szennyeződés eltávolításra került-e. Amennyiben nem, úgy akár még egy körben megejthet egy felnimosást, ha nem jött le minden fékpor, de nagyon fontos, hogy a kerekeket alaposan öblítse le tiszta vízzel is a mosást követően.

  Belső tisztítás

  Amennyiben a jármű kívülről már tiszta, úgy jöhet a belső autóápolás. Elképesztően fontos, hogy az ablakokon ne legyenek szennyeződések, ezért érdemes ipari ablaktisztítót alkalmazni a megfelelő hatékonyság érdekében. A szennyeződések ugyanis nem megfelelő látási viszonyokat okozhatnak, főleg a sötétben, amikor fény vetül az ablakra.

  Az ablakon kívül javasolt még figyelmet fordítani a műszerfalápoló koncentrátum használatára is. Ez az a felület, ami szerves részét képezi a mindennapoknak, hiszen itt is vannak különféle kényelmi vagy hasznos funkciójú gombok és beállítható elemek.

  Amivel pedig igazán látványos eredményt érhet el, az az ipari kárpittisztítók alkalmazása. Sajnos egy teherautóban megeshet, hogy kiborul az innivaló, a kávé vagy akár leesnek a szendvics darabjai. Ebben segítenek az ipari kárpittisztítók. Amennyiben ipari tisztítószerekre lenne szüksége, keresse fel weboldalunkat!