Skip to content

A leggyakoribb tisztítási hibák az épületfenntartásban

  Épületfenntartás

  A létesítményüzemeltetés számos kihívással járhat, hiszen nem csupán a takarítási munkálatokat kell elvégezni, hanem a karbantartást és az extra felmerülő problémákat is meg kell oldani. Mindemellett egy rendben tartott épület hozzájárul a vállalati hatékonysághoz is, hiszen így a benne lévő munkavállalók is nagyobb elköteleződést tanúsítanak.

  A padozattisztítás, üveg és plexi tisztítás, matrica ragasztó eltávolítása, valamint penészfolt eltávolítása az épületfenntartás négy alapvető eleme. Azonban ezek megoldása nem várt hibákba ütközhet. Cikkünkben segítünk abban, hogy ezek a hibák ne fordulhassanak elő, így az épületfenntartás is hatékonyabb lehessen!

  Padozattisztítás hibái

  A padozattisztítás, vagy más néven padlótisztítás során elkövetett hibák között szerepel a megfelelő tisztítószerek hiánya vagy rossz alkalmazása. A „színes víz” kategória nem hatékony, nem távolítja el a szennyeződéseket. Amennyiben túl durva, és nem a padló számára kifejlesztett tisztítószert használ a takarító, úgy idővel károsíthatja a padlóburkolatokat. Ez a probléma pedig jelentősen csökkentheti a felhasználók biztonságát és kényelmét. Egy másik fontos hibalehetőség még a túlzott vízhasználat, hiszen ez megnövelheti a csúszásveszélyt is.

  Problémát jelent továbbá, hanem nem megfelelő alapanyagú tisztítószert választunk. Zsíros, olajos felületekre lúg alapú tisztítószert kell használni, míg a vízköves, kötött szennyeződésekre a sav alapú tisztítószer a hatékony. Figyelni kell a hígítási arányokra, a célnak megfelelő PH-jú tisztítószerre. A túl savas vagy a túl lúgos PH-jú tisztítószer megmarhatja a felületet, opálosodást, színváltozást vagy bemaródást okozva.

  De mi erre a megoldás?

  A megfelelő tisztítószerek kiválasztása és alkalmazása, a kellő mennyiségű vízhasználat, valamint a megfelelő tisztítóeszközök megválasztása elengedhetetlen a padozattisztítási folyamatok során.

  Üveg és plexi tisztítása

  Az üveg és plexi tisztítás speciálisabb technikát igényel az épületfenntartásban. Sokszor azonban a takarítók nem megfelelő eszközöket vagy tisztítószereket alkalmaznak, vagy akár a technikájuk is hagyhat némi kívánnivalót maga után. Ezeknek a hibáknak azonban nem kell megjelenniük az üveg és plexi tisztítás során.

  Az egyik leggyakoribb hiba az agresszív tisztítószerek használata, amelyek károsíthatják az üvegfelületeket és megkarcolhatják a plexit. Emellett a nem megfelelő tisztítóeszközök, például durva szivacsok vagy karcoló hatású kefék használata is kárt okozhat a sima, átlátszó felületekben.

  De mi erre a megoldás?

  Fontos, hogy a takarító személyzet lehetőleg kímélő, és speciálisan ezekre a felületekre kifejlesztett tisztítószereket és lágy tisztítóeszközöket használjon a tisztítási munkálatok során. Ezek ugyanis nem okoznak kárt az üveg és plexi tisztítás esetén. Emellett érdemes arra is odafigyelni, hogy fentről lefelé dolgozzon a munkatárs, hiszen így hatékonyabb és minőségibb lehet a munkája is.

  Matrica ragasztó eltávolítása

  A legtöbb középületben, iskolákban, de akár még vállalatok épületeiben is előfordulhatnak a falragaszok, matricák. Ezek eltávolítása pedig nem minden esetben egyszerű, hiszen a megfelelő oldószer megválasztása és az eltávolítási technika is gyakorlatot igényelhet. Nem mindegy ugyanis, hogy az oldóanyag milyen hatással lesz arra a felületre, amiről szeretné eltávolítani a matrica ragasztóját.

  Ha az oldószer túl agresszív, vagy kölcsönhatásba lép a felülettel, akkor megmarhatja azt, amivel nagyobb kárt is okozhat a takarító. A durva eszközökkel pedig ugyanez a helyzet: a túl kemény sörtéjű kefékkel ugyanis karcossá válhat a felület, ami valóban látszani fog.

  De mi erre a megoldás?

  A matrica ragasztó eltávolítása esetén válasszon olyan oldószert, ami nem károsítja a felületeket, de maradéktalanul és egyszerűen lehozza a matrica nyomát. Emellett lényeges még a lágy tisztítóeszközök használata, amelyek kímélik a felületet és minimalizálják a károkat.

  Penészfolt eltávolítása

  A penész nemcsak esztétikailag zavaró, hanem akár komolyabb egészségügyi problémákat is okozhat hosszú távon. A penészfoltok eltávolítása azonban gyakran nem megfelelő módszerekkel, eszközökkel és kemikáliákkal történik. A túlzott vegyszerhasználat vagy a penész eltávolítása során nem megfelelő szellőztetés hiánya további problémákat okozhat.

  De mi erre a megoldás?

  A penészfolt eltávolításakor mindenképpen válasszon olyan gombaölő hatású szert, ami hatékonyan távolítja el a penészfoltokat anélkül, hogy kárt okoznának a felületben. Emellett lényeges az is, hogy a helyiségben megfelelő legyen a szellőztetés a penészfolt eltávolításakor, és utána is.

  Összegzés

  Az épületfenntartás során elkövetett hibák komoly következményekkel járhatnak, beleértve az esztétikai problémákat, a felületek károsodását, és akár az egészségügyi veszélyeket is. A padozattisztítás, üveg és plexi tisztítás, matrica ragasztó eltávolítása, valamint penészfolt eltávolítása terén történő szakszerű megközelítés, valamint a megfelelő eszközök és anyagok alkalmazása kulcsfontosságú a hatékony létesítményüzemeltetéshez.

  Speciális tisztítószereket keres? Válogasson termékkatalógusunkból, és találja meg az épületfenntartáshoz szükséges legmegfelelőbb tisztítószereket!